Ambachtelijk truffelkaas van de boerderij
Tartufo

Van truffel tot kaas

Truffel ‘jacht’

Wat truffels zo uniek maakt is dat ze niet zomaar te zien zijn. Ze groeien onder de grond op de wortels van enkele boomsoorten. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van getrainde honden om de truffels te vinden. De truffelzoeker (ook wel Cavatore genoemd in het Italiaans) en zijn hond hebben een speciale band, vaak werken zij jaren met elkaar samen.

Benieuwd naar deze ware truffeljacht? Bekijk hier hoe de Cavatore te werk gaan.

Kwaliteit truffels

Het Mediterrane klimaat in Italië is uitermate geschikt voor truffels van hoge kwaliteit. Toch zijn ze erg zeldzaam en kunnen ze niet gekweekt worden. Na de vondst worden de truffels schoongemaakt. Daarna worden de beste truffels geselecteerd en verder klaar gemaakt om ze aan onze kaasmakers te leveren.

Nederlandse weidemelk

In Nederland wordt de melk gewonnen van onze eigen koeien. De koeien lopen in de zomer lekker in de wei rond de boerderijen, dat noemen we weidemelk. De Tartufo geitenkaas wordt gemaakt van de melk van Nederlandse geiten van een regionale geitenboer. De melk wordt met een melkwagen naar onze kaasmakerij gebracht.

Ambachtelijk gemaakt

In de kaasmakerij worden alle kazen met de hand gemaakt, volgens het oude ambacht. Daarbij vinden zo min mogelijk bewerkingen plaats. Door het gebruik van uitsluitend volvette melk is onze kaas lekker romig. De truffel wordt op het laatste moment toegevoegd, deze wordt mooi verdeeld door de wrongel.

Langzaam gerijpt

In ons pakhuis aan de rand van Gouda worden de kazen natuurgerijpt en krijgen ze de tijd om hun smaak te ontwikkelen. Tijdens het rijpen worden de kazen regelmatig gekeerd. Na ongeveer twee maanden is de kaas perfect en klaar om aan de winkels te leveren.